Tagi

Powiązane wpisy

Podziel się

Peru od kuchni, czyli co warto wiedzieć!


flickr.com/photos/45688285@N00 (CC-BY-SA)

„Chupe” – zupa z krewetek
flickr.com/photos/45688285@N00 (CC-BY-SA)

Kuchnię peruwiańską charakteryzuje cała gama potraw, smaków, zapachów. Powszechnie przyjmuje się, że kuchnia ta uchodzi za jedną z najbardziej różnorodnych, wyrafinowanych i świeżych na całym świecie. Choć niektóre potrawy, z naszego punktu widzenia mogą wydać się co najmniej ekstremalne, nie zmienia to faktu, że to, co charakterystyczne dla tej kuchni to nie tylko owa inność, ale i spektakularna złożoność. W zależności od regionu, główną dominantą mogą być zupełnie różne potrawy, przyprawy, smaki.

Powszechnie przyjmuje się, że kuchnię peruwiańską powinno się dzielić na: północną, amazońską, kuchnię regionu Limy, Arequipa, tradycyjną oraz nowoczesną kuchnię Andów.

Jeśli macie np. ochotę na grillowane, a wcześniej zamarynowane w świeżo wyciśniętym soku limonkowym ryby i owoce morza, podawane z gorącym pieprznym sosem, cebulą, kukurydzą, w towarzystwie zimnego piwa, albo piwa kukurydzianego zwanego „chicha”, pojedźcie koniecznie na północ kraju, w stronę wybrzeża.

 

Inca-Kola flickr.com/photos/riggott (CC-BY-SA)

Inca-Kola
flickr.com/photos/riggott (CC-BY-SA)

To, co charakterystyczne dla kuchni amazońskiej i co stanowi jej bazę to banany. Używa się ich w przygotowaniu wielu różnych potraw. Dla przykładu, banany są niezbędne w przygotowaniu „Juanes” – ciasta nadziewanego kurczakiem, i zawiniętego w liście bananowca. W liście bananowca zawija się także ryby, które potem opieka się na grillu. Dla miłośników zup, region amazoński ma również wiele do zaoferowania – „Inchicapi” rosół z orzeszków ziemnych, z maniokiem, kolendrą, cebulą i czosnkiem to jeden z jej kultowych propozycji.

 

Kuchnia stolicy Peru to absolutna rozkosz dla zmysłów: jej podstawę stanowią ryby i owoce morza. Powszechnie serwuje się ryby z żółtą papryką i pomidorami, przegrzebki zapiekane z tartym parmezanem, owoce morza marynowane w sosie z limonki, podawane z cebulą, pomidorami, czerwoną papryką i pietruszką. Popularne są też smażone skorupiaki, gulasz z ziemniaków z kolendrą, żółtą papryką, w ziołach. Do popularnych napojów należą „chica morada”, czyli niesfermentowany napój z kukurydzy, czy popularny w szczególności wśród młodzieży peruwiański Inca-Kola.

 

W Arequipa jako przystawkę podaje się czerwoną paprykę, nadziewaną mięsem mielonym, z serem żółtym, przyprawami, jajami i mlekiem, zapiekaną w piecu. Do tradycyjnych zup należy biały bulion na bazie filetów jagnięcych, z ziemniakami, kukurydzą, ciecierzycą, liofilizowanymi ziemniakami i przyprawami. Dużą popularnością cieszy się także „Puchero”, czyli gulasz z gotowanej wołowiny, wieprzowiny, oraz kurczaka, w połączeniu z warzywami i przyprawami. Swoistą furorę robi zupa „Chupe”, czyli zupa z krewetek, smażonych na gorącym tłuszczu, z dodatkiem ostrej papryczki chili, czerwonym pieprzem, a następnie gotowanych z bobem, mlekiem, ryżem, kukurydzą i pomidorami. Do ulubionych deserów z tego regionu należą placki, z mąki, jaj i mleka, podawane z syropem z melasy.

 

Cuy Cachtado flickr.com/photos/ philliecasablanca (CC-BY)

„Cuy Cachtado”
flickr.com/photos/ philliecasablanca (CC-BY)

Największe kontrowersje, z naszego punktu widzenia może budzić kuchnia andyjska (w szczególności tradycyjna). Tutaj do dań głównych należy np. „Pachamanca”, czyli mix mięs w postaci wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i świnki morskiej, przyrządzanych na gorących kamieniach, i podawanych z bobem, ziemniakami i humitas (masa kukurydziana podawana z dodatkami lub bez, zawinięta w liście kolby kukurydzy). Innym daniem jest „Cuy Cachtado”, czyli po prostu świnka morska, w swojej czystej formie smażona na rozgrzanych kamieniach. W zupach bardzo często wykorzystuje się bób. Podaje się zupę z bobu i sera, czyli „kapchi”, czy zupę kukurydzianą ze świeżym bobem, żółtym pieprzem i Huacatay (przyprawę przypominającą w smaku miętę) czyli „lawa”. Do popularnych deserów w tym rejonie należą proste ciasta, ciasteczka, galaretki z morwy i czarnego bzu.

Charakterystyczne dla całego Peru są także liczne stoiska, znajdujące się niemalże na każdym rogu ulicy, w parkach, w przejściach podziemnych, a oferujące co dusza zapragnie: od owoców, poprzez kolorowe kanapki, mięsne przekąski i różnorakie desery. Nigdzie indziej na świecie nie odnajdziemy takiej gamy barw i zapachów, jak właśnie na ulicach Peru.

Kuchni Peru nie można odmówić różnorodności, a serwującym dania kucharzom wyobraźni. To, jakimi konsumentami możemy okazać się my sami zależeć będzie wyłącznie od granicy, jaką wyznaczymy sobie oceniając, gdzie się kończy kulinarny eksperyment a zaczyna rozkosz.

Źródła:
Top 10 things to eat in Peru
Peruvian Gastronomy

Samanta Pleskaczyńska – Chcemywiedziec.pl